Ännu en icke-debatt om islamism

They still don’t get it, do they?

Riksdagsdebatten idag (den 26 januari) om extremistiskt våld missade, i sin ängsliga iver att till varje pris undvika att särskilja islamismens roll i det terroristhot som nu riktas mot Europa och Sverige, än en gång pudelns kärna.

Denna är- och nu är det jag som låter som en repad vinylplatta – följande.

Europa har i sitt ” totalt onödiga och riskabla experiment” (Martin Woollacott, The Guardian) med stor och starkt muslimskt präglad invandring skapat en situation utan återvändo och som inte kan annat än förvärras. Muslimerna, såväl de i majoritet som är fredliga och religiöst moderata som islamister, bär ofrånkomligen med sig sin kultur. I islams fall är denna kultur en religion och än mer en ambitiös, politiserande, i många hänseenden anti-sekulär, anti-liberal, anti-feministisk, oförlåtande och samhälleligt intrusiv sådan.

Denna religiösa kultur kan balanseras av motkulturer. Den västerländska sekulära liberala kulturen skulle vara en sådan men av två skäl sviker den sin roll därvidlag. Det ena skälet är vad jag skulle vilja kalla Pim Fortuyns paradox. Just den liberalism, vidsynthet och humanitet som Fortuyn själv så starkt värdesatte i den västerländska kulturen, har också lett till den relativism och tolerans gentemot kulturer med en agenda som motsäger och även direkt kan hota just den tolerans som i stor skala släppt in islam i Europa. Väl på plats har islam sin egen dynamik med krav på anpassning som vi bara sett början av men som redan är mycket påtagliga i svensk debatt.

Den andra skälet till den västerländska kulturens brist på ryggrad mot islam är politikernas kapitulation inför – eller snarare förälskelse i – normativ multikulturalism. Multikultur är ingen motkultur alls, dels därför att ingen enda människa känner sig hemma i en multikultur, dels därför att denna ”multikultur” snart kommer att domineras av islam och alltså inte längre är multikultur överhuvudtaget.

Därmed innebär snabbt växande muslimsk invandring att en stark och självmedveten islamisk kultur inplanteras i en ”svag och förvirrad” (Woolacott) europeisk kulturmiljö, vilket alltmer kommer att leda till att Europa måste följa islams krav snarare än att islam anpassar sig till vår kultur. Det är ju kontentan av Christoper Caldwells analys som jag upprepar med envisheten hos en besatt.

Denna analys föranleder åtminstone en invändning och en fråga. Invändningen går ut på att den västerländska kulturen är tillräckligt stark för att i längden stå emot ett trots allt inte monolitiskt islam även om européerna får vänja sig vid att leva på en terrorhotad och betydligt mindre trivsam kontinent. Frågan gäller på vilket sätt islamism och våldsbenägenhet kan infiltrera en islamisk kulturmiljö. Låt mig här bara nämna två faktorer. Den ena är det rent kvantitativa faktum att ju fler muslimer det bor i ett land, desto större antal våldsbenägna islamister blir det som går omkring i denna miljö.

Den andra faktorn är den som flera terrorismanalytiker brukar varna för: politikernas benägenhet att utse officiella företrädare för islam. Dessa blir lätt utpressnings-, och hotbara från islamistiska gruppers sida i den mån de inte själva driver en islamistisk agenda eller spelar dubbelspel – vilket vi nyss har bevittnat i Sverige. Jag påpekade själv denna omständighet i en Newsmillartikel för halvtannat år sedan. Nu har även den ansvariga ministern Birgitta Ohlsson efter studiebesök i Danmark, Storbritannien och Nederländerna insett det okloka i att ge muslimska ”företrädare” semi-officiell status. Det är en sen men välkommen insikt.

2 reaktioner på ”Ännu en icke-debatt om islamism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s