Om en bild: Torbjörn Fälldins besök i Bonn 1982

Foto: Bo Lundberg

Statsminister Torbjörn Fälldin besökte Bonn 1982, dvs i slutet av sin andra ministär. Värd  var Förbundskansler Helmut Schmidt, som avgjort tillhörde den tyska socialdemokrations högerflygel. Jag var pressattaché vid  vår ambassad i Bonn vid den tiden och hade följaktligen hand om alla pressfrågor kring besöket, däribland att sköta programmet för den svenska journalistkåren. Bilden på Fälldin i samtal med, tror jag, Magdalena Ribbing, som då var reporter,  kunde jag diskret ta med min oöverträffat tysta Leica M4.

Helmut Schmidt tyckte  utomordentligt  bra om Torbjörn Fälldin, som han fann jordnära, resonabel och i besittning av den måttfulla och pragmatiska konservatism som stod i så stark kontrast till vildhjärnorna på SPDs vänsterflygel, främst  Egon Bahr  och Oskar Lafontaine,  av vilka den förre stod ideologiskt nära Olof Palme. Debatten om utplacering av västliga medeldistansraketer i Förbundsrepubliken hade blossat upp,  i vilken Bahr-flygeln intog en kategoriskt negativ position. Därmed bröt man  mot två  absoluter i västtysk politik: ideologisk tyngdpunkt i mittfältet där stark anslutning till den västliga försvarsalliansen var en konstant, och kravet på förutsebarhet, ”Berechenbarkeit”  –  vilket är lätt att förstå med tanke på Tysklands 1900-talshistoria. Överlag intog vänsterflygeln ett slags tredje ståndpunkt i utrikespolitiken, vilket ju kom i skarp konflikt med den rhenländska västtilhörigheten från Konrad Adenauer och som fördes vidare av  Helmut Schmidt. För att markera och påminna om denna västtillhörighet i ett turbulent debattklimat  besökte f ö  president Reagan Bonn samma år.

Driften år vänster inom delar av SPD blev en utmärkt anledning för koalitionspartnern FDPs ledare, den starkt NATO-inriktade utrikesministern  Hans-Dietrich Genscher att byta sida och gå över till samarbete med  kristdemokraterna – ”der  Koalitionswechsel”.  Man kan utan överdrift konstatera att vänsterfalangens aktivism  tillintetgjorde Helmut Schmidts möjlighet att fortsätta eller förnya makten  Det blev i stället  Helmut Kohl – ”ein typischer Brillenträger”, utan Schmidts utstrålning –  som fick jobbet, med stöd alltså av Genscher. ”Det kommer att ta minst tjugo år innan SPD kan komma i regeringsställning igen”, sade den gamle SPD-ikonen Herbert Wehner, partiets gruppledare i Förbundsdagen. Denna förutsägelse kom att visa sig slå in påfallande väl.

Även Fälldin förlorade  valet på hösten 1982, ironiskt nog till den tyska vänsterfalangens svenske bundsförvant, Olof Palme. Man kan reflektera över hur  ett besök av denne hos Helmut Schmidt skulle ha utfallit om det  hade varit socialdemokraterna som bildat regering 1979.

Foto Bo Lundberg

Annonser

2 reaktioner på ”Om en bild: Torbjörn Fälldins besök i Bonn 1982

  1. Mycket intressant läsning. Som vanlig väljare, långt från maktens boning, upplevde jag Torbjörn Fälldin som något så ovanligt som en hederlig politiker (Det hindrar inte att jag anser att han hade fel i en viktig fråga som kärnkraften). Detta till skillnad mot den obehaglige demagogen Olof Palme. Palme må ha varit den mera begåvade, men Torbjörn Fälldin var klokare. Här finns en fin distinktion i vårt språk – att vara intelligent är inte samma sak som att vara klok. Man kan vara intelligent utan att vara klok. Palme var intelligent, men Fälldin klok.

  2. Vid omläsning finner jag att jag kanske dragit Bahr och Lafontaine alltför mycket över en kam. Lafontaine var onekligen tämligen yvig i sin vänsterretorik, medan Bahr var en mer kyligt kalkylerande politiker. Han var ju ”teknikern” bakom Willy Brandts ”Ostpolitik” som gick ut på att minska spänningen mellan Förbundsrepubliken och DDR genom att en mjukare hållning till Sovjetunionen skulle minska ryssarnas starka och historiskt betingade misstänksamhet mot det tyska.

    I och med att Reagan blev president 1980 förbyttes all eftergiftspolitk mot Sovjet i styrkepolitik (förvisso kombinerad med förhandlingar), vilket inte kunde undgå att påverka även Förbundsrepublikens ”Ostpolitik”. Brännpunkten i debatten blev huruvida Väst skulle svara på de ryska installationerna av SS-20 robotar med att utplacera sina egna medeldistansmissiler i Förbundsrepubliken, vilket alltså den västtyska vänsterflygeln motsatte sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s